Thuis zijn we (maar voornamelijk ik) bewust met eten bezig. En bewust eten begint al in de winkel, bij het doen van de boodschappen. Het liefst doe ik zelf de boodschappen, en zonder kinderen. Want met kinderen boodschappen doen betekent vaak: heel veel ''nee'' verkopen. Hoewel het besef van wat gezond is er bij de oudste steeds meer insluipt, vraag hij nog regelmatig om ''iets lekkers'', wat eigenlijk synoniem staat voor ''boordevol suiker''. Dus ga ik meestal alleen op pad en koop ik zo min mogelijk bewerkte producten en zoveel mogelijk vers en biologisch.
Waar vroeger nog weleens een pak vla of pudding werd gekocht, maak ik steeds vaker zelf gezonde(re) toetjes van bijvoorbeeld yoghurt met fruit. In het begin moest zoon T erg wennen, maar nu vindt hij zelfgemaakte toetjes veel lekkerder. Af en toe koop ik nog wel een ander toetje voor hem, maar die blijft steeds langer in de koelkast liggen.
Ik leg zoon T ook veel uit over wat gezond is, wat niet en waarom. Wij vertellen hem bijvoorbeeld dat suikers niet gezond voor je zijn en dat het slecht is voor je tanden. Aangezien hij een grote interesse heeft voor (de werking van) het menselijk lichaam en hij enorm leergierig is, vindt hij het erg boeiend om hier meer over te weten en stelt hij er zelf ook vragen over.
De laatste dagen merken we dat hij er zelf enorm mee bezig is. Zo wist hij echtgenoot J vanmiddag te vertellen dat hij dat pak waterijsjes heus wel voor hem kon kopen, omdat deze geen suiker hebben en dus best gezond zijn (er stond inderdaad op het pak dat er geen suiker in zat) ;). Gisteren vroeg ik hem wat hij wilde eten en toen zei hij: ''frietjes en kipnuggets. Dat is toch ook wel gezond he mama? Ga je kipnuggets in de supermarkt kopen?''. Toen ik antwoordde dat ik deze wel zelf zou maken, werd hij dolenthousiast: ''jaaaaaa! Dat is veel lekkerder en gezonder!''.
Vanmiddag raakte hij nog niet uitgepraat over de lekkere kipnuggets die mama gisteren had gemaakt. Ik ben een trotse mama :). Ook echtgenoot J was trouwens erg enthousiast over mijn kookkunsten. Maar dat is hij altijd, dus dat telt niet echt. Dochter S heeft ze helaas amper gegeten. Maar ze is nooit fan van haar avondmaaltijd, dus dat telt ook niet echt ;)
Voor wie het zelf wil proberen, zie hieronder het recept voor de kipnuggets. En het resultaat. Oh ja, ik ben zelf niet zo van de precieze inhoud en kook voornamelijk op gevoel. Het blijft daarom een beetje zelf proberen...
Recept Kipnuggets
Nodig:
- ongeveer 250 gram kipfilet (van bio of scharrelkip natuurlijk)
- wat bloem (ik gebruikte sojabloem)
- 2 a 3 geklutste (bio) eieren
- kruiden (ik gebruikte shoarmakruiden)
- paneermeel (ik gebruikte zelfgemaakte van geraspt oud volkorenbrood)
Zo maak je ze:
- snij de kipfilets in kleine, ongeveer gelijke stukken
- strooi bloem en kruiden op een bord en meng dit goed
- neem een ander bord waar je de paneermeel op strooit
- doop de stukjes kip goed in het ei
- doe de stukjes door de bloem. Goed aandrukken en zorg dat de bloem de kip goed bedekt
- doe daarna alle stukjes weer door het ei
- en vervolgens door de paneermeel. Ook hier goed aandrukken en zorgen dat de kipstukjes helemaal bedekt zijn.
- Tenslotte neem je een hapjespan (oid), doe hier een laagje (zonnebloem)olie in en laat deze eerst even goed heet worden (niet aanbranden). Daarna bak je de kipnuggets een aantal minuten tot ze gaar zijn (volgens mij een minuut of 5, 6).
- zie hieronder het resultaat:
Waar vroeger nog weleens een pak vla of pudding werd gekocht, maak ik steeds vaker zelf gezonde(re) toetjes van bijvoorbeeld yoghurt met fruit. In het begin moest zoon T erg wennen, maar nu vindt hij zelfgemaakte toetjes veel lekkerder. Af en toe koop ik nog wel een ander toetje voor hem, maar die blijft steeds langer in de koelkast liggen.
Ik leg zoon T ook veel uit over wat gezond is, wat niet en waarom. Wij vertellen hem bijvoorbeeld dat suikers niet gezond voor je zijn en dat het slecht is voor je tanden. Aangezien hij een grote interesse heeft voor (de werking van) het menselijk lichaam en hij enorm leergierig is, vindt hij het erg boeiend om hier meer over te weten en stelt hij er zelf ook vragen over.
De laatste dagen merken we dat hij er zelf enorm mee bezig is. Zo wist hij echtgenoot J vanmiddag te vertellen dat hij dat pak waterijsjes heus wel voor hem kon kopen, omdat deze geen suiker hebben en dus best gezond zijn (er stond inderdaad op het pak dat er geen suiker in zat) ;). Gisteren vroeg ik hem wat hij wilde eten en toen zei hij: ''frietjes en kipnuggets. Dat is toch ook wel gezond he mama? Ga je kipnuggets in de supermarkt kopen?''. Toen ik antwoordde dat ik deze wel zelf zou maken, werd hij dolenthousiast: ''jaaaaaa! Dat is veel lekkerder en gezonder!''.
Vanmiddag raakte hij nog niet uitgepraat over de lekkere kipnuggets die mama gisteren had gemaakt. Ik ben een trotse mama :). Ook echtgenoot J was trouwens erg enthousiast over mijn kookkunsten. Maar dat is hij altijd, dus dat telt niet echt. Dochter S heeft ze helaas amper gegeten. Maar ze is nooit fan van haar avondmaaltijd, dus dat telt ook niet echt ;)
Voor wie het zelf wil proberen, zie hieronder het recept voor de kipnuggets. En het resultaat. Oh ja, ik ben zelf niet zo van de precieze inhoud en kook voornamelijk op gevoel. Het blijft daarom een beetje zelf proberen...
Recept Kipnuggets
Nodig:
- ongeveer 250 gram kipfilet (van bio of scharrelkip natuurlijk)
- wat bloem (ik gebruikte sojabloem)
- 2 a 3 geklutste (bio) eieren
- kruiden (ik gebruikte shoarmakruiden)
- paneermeel (ik gebruikte zelfgemaakte van geraspt oud volkorenbrood)
Zo maak je ze:
- snij de kipfilets in kleine, ongeveer gelijke stukken
- strooi bloem en kruiden op een bord en meng dit goed
- neem een ander bord waar je de paneermeel op strooit
- doop de stukjes kip goed in het ei
- doe de stukjes door de bloem. Goed aandrukken en zorg dat de bloem de kip goed bedekt
- doe daarna alle stukjes weer door het ei
- en vervolgens door de paneermeel. Ook hier goed aandrukken en zorgen dat de kipstukjes helemaal bedekt zijn.
- Tenslotte neem je een hapjespan (oid), doe hier een laagje (zonnebloem)olie in en laat deze eerst even goed heet worden (niet aanbranden). Daarna bak je de kipnuggets een aantal minuten tot ze gaar zijn (volgens mij een minuut of 5, 6).
- zie hieronder het resultaat:
Heerlijk met zelfgemaakte appelmoes en frietjes!
Dat ziet er lekker uit zeg!
BeantwoordenVerwijderenVanavond gemaakt met wat gebakken aardappels en sla. Ik vond het erg lekker. Lekker knapperig omdat ik panko heb gebruikt. Bedankt voor het receptje!
BeantwoordenVerwijderen