Het beslag voor pannenkoeken maken we natuurlijk helemaal zelf. Meestal maakte ik speltpannenkoeken en soms bananenpannenkoeken. De laatste is een goed alternatief om glutenbrood pannenkoeken te eten, maar vooral lekker wanneer je zin hebt in zoet.
Omdat ik de laatste tijd gluten zoveel mogelijk probeer te vermijden, was ik op zoek naar een alternatief voor spelt. Ik ben in de winkel eens gaan snuffelen tussen de glutenbrood producten. Zo vond ik boekweitmeel. Een product wat ik al langer kende, maar nog niet echt wist wat ermee te doen. Misschien zou ik er eens brood mee bakken? Op de verpakking stond echter een mooie afbeelding van pannenkoeken, waardoor zowel man als kinderen meteen verheugd riepen: "gaan we pannenkoeken eten?!" Zie dan nog maar eens uit te leggen dat het eigenlijk voor brood bedoeld was...
En zo kwamen de pannenkoeken op het dagmenu. Ik gebruikte het volgende recept:
200 gram boekweitmeel
4 eieren
Snufje zout
400 ml kokos/rijstemelk
100 ml water
Kokosolie om in te bakken
Boekweitmeel mengen met het zout. Eieren een voor een er doorheen klutsen. Daarna melk en water beetje voor beetje toevoegen, al roerend. Pannenkoeken bakken met een beetje kokosolie. Ik gebruikte per pannenkoek iets minder dan een soeplepel en kreeg er ongeveer 12 pannenkoeken uit.
De pannenkoeken waren lekker dun en soepel. Het resultaat:
En ze smaakten heerlijk! Veel lekkerder dan die van spelt, en ook beter te rollen. Zowel man als kinderen vonden ze ook erg geslaagd. Natuurlijk hebben we ze zo gezond mogelijk belegd:
Het was een ware traktatie!
Het is heerlijk om glutenvrij te eten! Maar wist je dat in spelt ook gluten zitten?
BeantwoordenVerwijderenWij proberen langzaam aan zelfs helemaal graan-vrij te eten. Lastig in het begin, maar zo stiekem tussendoor gaat ook dat best goed ;o)
Hai! Ja dat wist ik, vandaar dat ik op zoek was naar een alternatief ;). Ik ben wel benieuwd hoe jullie proberen graan-vrij te eten!
BeantwoordenVerwijderen