Doorgaan naar hoofdcontent

…over een van mijn zondes...

…buiten de deur eten. En niet omdat ik te lui ben om te koken (ik kook in principe elke dag, en altijd from scratch), maar omdat ik het heerlijk vind om iets anders te eten dan wat ik zelf kook. Of het nu bij mijn ouders thuis is, bij vrienden of in een restaurant; buiten de deur eten vind ik heerlijk!

En dus moet ik mij soms een beetje inhouden om niet te vaak tegen Echtgenoot te zeggen: "zullen we uit eten gaan?". Het eten is namelijk niet altijd gezonder en met mijn voornemen om dan eindelijk toch echt thuisblijfmama te worden kunnen we deze kostenpost niet veel langer meer in stand houden.

Afgelopen week was ik dan ook erg trots op mijzelf dat ik deze verleiding kon weerstaan. Ik had een enorme zin in schnitzel met champignon-roomsaus, iets wat ik enkel eet als we in het eetcafe bij ons in de buurt eten. Ik besloot dit zelf te maken! Omdat ik nogal laat was in het plannen van de maaltijd had ik helaas geen tijd om het vlees helemaal zelf te bereiden en werd het een voorgekruid wiener schnitzel van de supermarkt. De rest maakte ik wel zelf. Hieronder vind je het recept voor de champignon-roomsaus:

Champignon-roomsaus

Nodig:
- kastanjechampignons (ongeveer 250 gr), in stukjes of plakjes gesneden
- pakje soya-room (mag ook haver zijn, of slagroom als je liever zuivel gebruikt)
- 2 teentjes knoflook
- klontje gras-/roomboter
- kruiden naar smaak, ik gebruikte: zout, zwarte peper, paprikapoeder, kurkuma, peterselie
- beetje kokosolie om in te bakken

De kokosolie in een kleine koekenpan laten smelten. Vervolgens de champignons met de knoflook hierin bakken tot ze zacht zijn. In een kleine steelpan de boter laten smelten. De kruiden voeg je daarna toe. Vervolgens de kookroom toevoegen. Deze een beetje verwarmen. Daarna voeg je de champignons toe en laat je het geheel nog wat koken/sudderen zodat de smaak lekker intrekt.

De saus aten wij bij de schnitzels, met basmati-rijst en sperziebonen. Je kunt de saus ook door pasta doen,  of met frietjes of gekookte aardappelen eten. Het eventuele restje kun je gebruiken als basis voor een soep of groentesausje (ik deed er prei doorheen en dat was ook erg lekker).

Eet smakelijk!

Reacties

  1. Klinkt toch hartstikke smakelijk? Echt thuisblijfmoeder waardig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat je het zelf hebt gemaakt! Je kunt zo als het ware thuis 'restaurantje spelen'. Dat doen mijn man en ik ook regelmatig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als