Doorgaan naar hoofdcontent

Puur voeding

...over waarom ik meer ''puur'' ben gaan eten
De laatste jaren ben ik steeds meer gezonder gaan eten. Als eerste stap heb ik alle zakjes, pakjes en kant-en-klare maaltijden in ons huis verboden. Niet dat we hier grote gebruikers van waren, maar zo af en toe kon er uit tijdnood weleens iets ''gemakkelijks'' worden gehaald.
Toen ik meer begon te lezen over gezonde voeding ben ik steeds meer veranderingen in ons eetpatroon gaan doorvoeren. Ik besefte dat wat wij jarenlang geleerd hadden helemaal niet bleek te kloppen! Of in ieder geval niet voor ons. Ik begon de positieve uitwerking van goede voeding op ons lichaam en humeur te merken en dat motiveerde mij om te blijven experimenteren met nieuwe recepten en voedingsmiddelen.

...over wat ik doe
Centraal staat zoveel mogelijk: biologisch-dynamisch, suikervrij, puur (zo min mogelijk toevoegingen) en zelfgemaakt.

Thuis eten we geheel biologisch. We kopen geen bewerkte producten of producten met suiker. Buiten de deur kunnen we dit helaas niet altijd vermijden.
Tegenwoordig eten we ook zoveel mogelijk vegan, uitgezonderd van een keer per week vlees en een keer per week vis af een toe een stukje kaas. Ik kook glutenvrij. Ongeveer 1 a 2 keer per week eten we wel desembrood.


...over recepten

Brood
Met brood kun je heerlijk experimenteren. Hier alvast een aantal recepten:
Volkorenbrood (broodbakmachine)
Speltbrood (broodbakmachine)
Speltbrood (oven)

Beleg
Je kunt verschillende soorten beleg zelf maken. Lekker voor op (zelfgemaakt) brood, crackers, etc. Ik maak deze beleg zelf:
Notenpasta
Pindakaas
Jam (halfzoet)
Chocoladeboter

Crackers
Crackers kun je als ontbijt eten, voor de lunch en als tussendoortje. Je kunt ze door de helft snijden en gebruiken als toastjes. Je kunt verschillende soorten crackers maken, afhankelijk van wat je lekker vindt.
Lijnzaadcrackers
Crackers van lijnzaad en hennepzaad

Ontbijt en Lunch zonder brood
Fruitsmoothie
Eiermuffins
Mueslirepen
Boekweitpannenkoeken

Vlees
Kipnuggets

Vis
Vissticks

Toetjes
Gezonde toetjes

Drinken
Chocolademelk
Thee

Sausjes
Sambal
Champignon-roomsaus


Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als